tirsdag 28. februar 2017

DIY - pottemaker - hvordan lage dine egne papirpotter | Furulunden


At jeg skulle bedrive dagen med pottemakeri er i overkant vil nok noen si, deriblant meg selv, men når det er snakk om å lage potter av papir, så er jeg med.
Klipp opp en hel avis på tvers slik at du får lange remser som passer til pottemakeren. 

Rull papiret rundt som du ser på bildet, brett inn bunnen - gjerne med skjøten først for best mulig stabilitet.


Sett den i pottemakeren og vri rundt.


Tudelidei - så enkelt og greit. 


Trekk papirpotten av pottemakeren og vips - så er potten ferdig.

Fyll på med jord og sett småsmå stiklinger oppi til videre vekst.
 • Papirpottene er gjenbruk av aviser
 • De kan resirkuleres, så det er bare å sette hele greia ned i en ny potte når plantene har blitt store nok til det
Moro - og nyttig - og avisene hadde jeg jo allerede lest.

søndag 26. februar 2017

Sommerblomster - bare en titt i noen fargesammensetninger | Furulunden hageJeg ønsker bare å minne deg på den herlige tiden vi går i møte nå. Så snart jeg får skikk på en gjenstridig øreutfordring, så starter jeg opp med å klippe en del busker som jeg ikke rakk i høst. 

Selv det arbeidet gleder jeg meg til, om enn ikke for noe annet enn at jeg kjenner vårfølelsen kommer snikende og vårtrimmen er i gang.Jada, jeg vet at vårblomster kommer før sommerblomster, men et minne kan vi vel saktens dele, synes du ikke?


Før vi vet ordet av det, står vi med stussen i været og nyter enhver anledning til å grave i krukker og bed samt tenke ut nye hagesysler. Sunnhet for kropp og sjel spør du meg.

lørdag 18. februar 2017

Mens vi venter - ideer til vårblomstring i krukker - gult og/eller burgunder | Furulunden


Det er ikke så mye gult i Furulunden, annet enn i vårsesongen, og da velger jeg oftest lysgult.


For mange er gult synonymt med påske, i alle fall ute i blomsterbedene.


Juleroser - helleborus - og påskeklokker finnes det utallige forskjellige typer av.


Det er bare å velge og vrake mellom de sortene som måtte finnes der hvor du bor.


Denne ruteliljen - frittilaria meleagris -  er også blendende vakker og har blitt en yndling i Furulunden. Jeg har også plantet en hvit variant i et blomsterbed i bakhagen.

Jeg passet på å plante flere av den vinrøde sorten i høst, så jeg gleder meg til å se flere av dem titte opp i bedene.


Mini påskeliljer er jo også veldig populære. Eller daffodils som de heter på engelsk, for et fantastisk navn.

Mulighetene for krukkeblomster er nesten uendelig
 • ensfarget eller fargesplæsj
 • enkle eller doble blomsterhoder
 • valgets kval - ja det er jammen ditt og mitt, men det klarer vi, eller?
-Metteutenflette-

onsdag 15. februar 2017

Mens vi venter - ideer til vårblomstring i krukker - idag er det hvitt | FurulundenDet er jo ofte sånn at når det bikker over nyttår, så er både du og jeg parate til å bekle interiøret med vår, ikke sant? Og hva er bedre enn å starte med uteblomster inne?


Perleblomster - muscari - er et "must" her i gården. Innendørs holder de seg lenger med mye lys og lite vann. Og om du setter dem kjølig om natten er det enda bedre.

Når de visner ned er det bare å plante dem i hagen, da har du glede av dem i alle årene fremover. En fremtidsrettet løkblomst altså.
Ranunkler - ranunculus - er også et vidunderlig skue om våren.
Julerose - helleborus - har jo i de senere år blitt et allemannseie. Allerede før jul tilbys den i blomsterbutikker, men skal man ha den innendørs er det den bladløse Helleborus som fungerer best.

Men ute i hagen vil den ha bladene på.


Jeg får aldri for mange av dem i bedene etter at de har gjort susen i krukkene. 

De starter blomstringen i desember her hos meg. Det er bare så artig å ta seg en tur ut i kulda og titte etter hvite, vakre juleroser i et ellers ganske grått og brunt bed.


Så har du den herlige krokusen som også kan graves ned i bedene etter blomstring i krukkene. Glede med gjenbruk, ikke sant?


Den er jo humlevennlig også.Her kan du se en videosnutt av julerosen, tatt i Furulunden i begynnelsen av februar.

-Metteutenflette-

søndag 12. februar 2017

Varmkompost - det er hagens gull det. Jeg hjelper deg i gang. | Furulundens hagehjørne


Først av alt; Det er nødvendig å ha en godkjent beholder til komposteringen og det får du sannsynligvis kjøpt i den kommunen du bor i. I Fredrikstad holdes det kurs for oss som vil varmkompostere matavfall, og det synes jeg var veldig nyttig og helt nødvendig å være med på.Den bingen vi har valgt er stor og har temperaturmåler.


Slik starter jeg komposteringen første gang:

 • Et lag med kvist (ca. 20 cm) for å få luft i bunnen. Jeg har kvistkvern, og det er jo alltid noe som skal klippes av hekk og andre busker
 • Deretter ca. 10 cm med oppkvernet bark som jeg får fra kommunen
 • Så er jeg i gang med en bøtte med matavfall. Bøtta med lokk har jeg også fått fra kommunen og er veldig praktisk å ha under vasken i kjøkkenskapet
 • Jeg blander komposten med strøbarken under og strør litt bark på toppen
 • Deretter holder jeg det gående annenhver dag med ny bøtte med matavfall. Blander denne godt i underlaget og strør på litt bark på toppen
 • Etterhvert så stiger gradene og komposteringen er i gang
Jeg har valgt å utelukke kjøtt, fisk, sitrus- og eggeskall. Eggeskallene kan tørkes og knuses og spres i hagen, gjerne der du stadig har besøk av brunsnegler.

Hos oss har vi to til tre binger fulle hvert år (her spises det mye grønnsaker).


Euforisk glede kaller jeg det når kompostmarken viser seg. Tenk hvilken stor jobb marken gjør, enten det er en som trives med å kompostere i bingen eller ute på friland.Gleden er like stor hver gang kompostbingen er full og jeg kan grave ut hagens gull."Gullet" oppbevarer jeg i en plastbeholder med hull i bunnen (laget av mannen) og med plast over for å bevare mest mulig av næringsstoffene i jorden. Med regn og annen nedbør reduseres nemlig næringsstoffene.

Komposten er ganske sterk med det samme den forlater bingen, så da blir det rett og slett for mye av det gode for plantene hvis man kommer i nærheten av røttene. Når jeg tømmer på våren, lar jeg den ligge til modning frem til høsten. Så når den er brukt opp, fyller jeg beholderen med ny ferdig kompost som igjen får ligge til våren.

Om sommeren kan komposten komme opp i over 50 grader, mens den om vinteren holder ca. 20-30 grader og enda lavere med langvarig frost. 

Ikke nøl med å spørre dersom det er noe du lurer på i forbindelse med varmkompostering. Jeg er klar!!

-Metteutenflette-

lørdag 11. februar 2017

Mens vi venter - ideer til vårblomstring i krukker - idag er det i rosa/lilla-toner - del III | Furulunden
Her har du "titten på hjørnet", en søtnos av en stemorsblomst/fiol.

Det kribler jo bare ved å titte gjennom albumet, så utrolig fint med disse vårtegnene, som denne Tusenfryd - Bellis perennis,

De er jo supre å ha i en krukke, men også å plante ut i hagen - der sprer de seg villige vekk. Kan du tenke deg å se den overalt i gressplenen for eksempel? Herlig spør du meg.


Det finnes mange fargevarianter av disse våririsene, men her det altså en lilla variant.
Åhhh, for noen deilige vårtegn.


Hva gleder du deg mest over når våren melder sin ankomst? 

Du kjenner vel utsagnet, delt glede er dobbelt glede. Med over 4000 følgere så er det bare å doble den gleden ved at du deler et fint bilde fra din vårkrukke, som sannsynligvis er frqa i fjor eller enda tidligere.

-Metteutenflette-

fredag 10. februar 2017

Når rosene blomstrer i Gamlebyen - Fredrikstad | Furulunden

Vi snakker om roser i Nord-Europas best bevarte festningsby altså.Vakkert skue, og til de eldgamle dørene så må det bare nytes.

Roser og gamle bygårder gir noe for både syn, luktesans og sinn.


Jeg lar meg stadig forundre over hvor store og flotte rosene er, til tross for at de er plantet i små hull innimellom brostein. 

Til sammenligning med hvor godt de blir behandlet i rosehager. Ikke alltid til å forstå seg på.


Har du en yndlingsrose, så del det gjerne med ord og bilder på Furulundens Facebook-side.

onsdag 8. februar 2017

Interiør - spisestuen før og nå - et helt annet uttrykk | Furulunden


Siden noen av dere har spurt meg om detaljer i den nye spisestua vår, så presenterer jeg den herved på denne siden, selvom interiør, sammen med naturopplevelser og reiser for det meste holder seg i bloggen Urbantoglandlig.


Det er første gang jeg/vi har gått til innkjøp av nye spisestue - tidligere har jeg enten arvet eller kjøpt brukt. Jeg har vært godt fornøyd med det så langt, men ikke lenger. Det siste bordet vi hadde, og som du vil se lenger nede i innlegget hadde plass til 10 personer. Den nye spisestuen har plass til 12, eventuelt 14 dersom to kan sitte ved enden av bordet. 


Spisebordet er av heltre, villeik, et dansk design fra Naver Collection. Det er skikkelig røft, og best av alt, er at jeg ikke er avhengig av å ha duk på. 

Vi har valgt å ta inn litt mer svart i stua, og hva passer vel bedre enn å ha svarte tilleggsplater på hver side av bordet. Jeg synes det er fint med noen kontraster.


Her er noen ekstra detaljer som noen av dere har spurt om å få se. Beina er utført i oljebrent stål.


Vi har også investert i åtte Dolphin stoler i lysebrunt (nærmest cognacfarget) lær fra Dan Form, også det i dansk design. 

Det er noe med dansker og design altså.


Skjenken er kjøpt brukt for noen år siden og malt i matt svart for at hele spisestuen skulle henge godt sammen, både i uttrykk og i farge. Lampen er en Flowerpot, designet av Verner Panton, samme designer som de hvite lampene over spisestuen. Den runde lyslykten er fra Kähler, begge to er dansk design. Giraffen er kjøpt brukt på Fretex.

Jeg må nesten smile litt, det har ikke vært tilsiktet med så mye dansk design, det er bare det at det tydeligvis samtykker med min interiørsmak.


Jeg synes stua har fått et røffere uttrykk. Akkurat det har vært tilsiktet. 
Noe nytt, noe antikt og noe brukt, det er sånn Tor og jeg vil ha det i hjemmet vårt. Ta en titt i videoen også da vel.


Denne spisestuen hadde gjort sitt her hos oss og har nå fått et annet hjem. Skjenken i bakgrunnen var tidligere malt i fargen Marakech.

Fortell meg gjerne om dine planer for små eller store endringer i interiøret ditt. Hvilken stil går du for?

Spisebordet er kjøpt hos Møbelgalleriet i Moss og stolene er kjøpt på Møbelringen, Ski.


Følg meg gjerne på Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.

tirsdag 7. februar 2017

Mens vi venter - ideer til blomstring i vårkrukker - del II | FurulundenIkke så rent sjeldent har jeg fargetemaer i Furulunden, og i 2015 var det massefarger-tema.


Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg blir saktens bli litt fargesugen etter en kald og mørk vinter.


I denne kurvpotten har jeg virkelig gått bananas og dristet meg på skikkelig fargesprak.

Ikke helt likt meg, for ofte er jeg en som "safer" litt for mye. Jeg liker de duse fagekombinasjonene og svermer dessuten for hvite blomster.


Det er nesten så jeg er litt stolt over å ha våget meg på denne sprelske fargekombinasjonen. Ikke noe er "ikkelov" på en måte. Narsisser, tulipaner og perleblomster.

Hva er dine fargefavoritter i vårens hage, på balkongen  eller i krukkene dine? Del det gjerne med meg og alle mine følgere. Hvis du attpåtil har et bilde og vise frem, så blir jeg ekstra vårglad og sikkert flere med meg.

-Metteutenflette-

søndag 5. februar 2017

Mens vi venter - ideer til vårblomster i krukker - del I | Furulunden
Har du begynt å tenke på våren? Det er kanskje i det tidligste laget sier du, men for oss hageentusiaster kribler det gjerne i fingrende når et nytt år bikker over i et nytt. Ikke sant?

Ikke nøl med å finne frem ting fra "glemselen" og som kan være finfint å plante i. Lyslykten i bakgrunnen har nemlig bare glass på 2 sider og egner seg slettes ikke til lyslykt lenger.

Derimot å huse en vårblomst - YES!!


Her er fioler sågar plantet sammen med perleblomster i et gammelt sinkfat.


En uskyldsren hvit fiol - hvem kan stå seg mot den?Jeg tenker mer enn gjerne på humler og bier når jeg velger vårplanter. De trenger oss virkelig. 

Hvilke fargekombinasjoner ønsker du deg denne våren? Masse farger, en farge eller din helt egen vri? Det er utrolig inspirerende hvis du deler noen av dine tanker med meg og alle som følger Furulunden.