søndag 29. januar 2017

Kan du tenke deg å se og snakke roser i timevis? Da kan Rosariet i Fredriksdal være noe for deg - Helsingborg | Furulunden


Det kan være ganske deilig å rusle rundt og snakke roser og hage med andre like store hageentusiaster som deg selv. Da er det ingen som rister på hodet og lurer på om det virkelig går an å ha så mange synspunkter på alt som vokser og gror i en hage.

En befrielse altså, å føle at du er sammen med likesinnede.


En stor og duftende del av Fredriksdal Friluftsmuseum og Botanisk Trädgård er Rosariet.


Her vokser det:
 • både nye og gamle sorter roser
 • duftende og klatrende
 • fylte og enkle
 • i alle de vakreste rosefargene du kan tenke deg.
Her inne er det samlet: 
 • 170 forskjellige historiske roser
 • 200 moderne roser

Tenk deg bare å rusle under rosebuene og trekke inn de deiligste rosedufter. Men vær obs, for her kan de deiligste romantiske krefter settes i sving.


Når de mest svermeriske vibbene gir seg og sultfølelsen inntar mage og tanke, da er det på tide med en sunn og smakfull lunsjrett som kan inntas i uterestauranten på stedet.

Hvis du i tillegg kunne tenke deg å kjøre langs valmueåkrer så langt øyet kan se, kan jeg på det varmeste anbefale deg å ta en tur til Skåne - hagenes destinasjon i Sverige. Jeg har fått Skånefot, om det går an å kalde det noe sånt. Jeg kommer tilbake, det er fortsatt så mye jeg ikke har fått se.

Neste gang kunne jeg tenke meg å se flere privat hager, men da må jeg vente til 2018. Blir du med på en tur kanskje? På Trädgårdsrikets facebookside kan du holde deg oppdatert om datoer og annet interessant om hager.

Heldige meg som hadde en fantastisk tur til Skåne i juni 2016, og det var i samarbeid med Visit Sweden, som geleiedet meg rundt på de fineste steder. Takknemlig!


Følg meg gjerne på Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.

mandag 23. januar 2017

Herlig hvit og rosa purpursolhatt - echinacea i flere stadier | Furulunden
Jeg innrømmer gladelig at dette er en av yndlingsblomstene i Furulunden.

Den er en trofast traver, og den frøsår seg til og med.I dette innlegget viser jeg deg purpursolhatten i flere stadier. Fra den begynner å vise seg i bedene i juli og faktisk gjennom hele vinteren.

På vinterstid er den dog ikke rosa eller hvit, men forvandles til en brun sak som også evner å sjarmere meg. Jeg har sagt det før, jeg liker det freche og fargerike, men også når den står for fall, det siste har kanskje noe med alderen min å gjøre, kremt.

Jeg digger denne varianten fordi den har grønn midte og ikke gul, som nok er den mest vanlige sorten. Kronbladene er også forskjellige på de to sortene.


Den egner seg godt til å plukkes inn i vasen, og om kronbladene faller av så har den jaddeimeg en vakker midte også.Jeg kan saktens fortelle deg at jeg er bedre på å la planter få stå der de egner seg best, ute i hagen, men innimellom slår jeg skikkelig til og plukker en vakkert og rufsete bukett til salong- eller spisestuebordet.


Så har du forfallet da, hva synes du om purpursolhatten i det stadiet?


Hva er dine erfaringer med purpursolhatt - er den enkel å få til hos deg?

Hvis du vil vite mer om denne staselige høststauden, så har jeg skrevet et planteportrett av den her.


Følg meg gjerne på Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.

onsdag 18. januar 2017

Du stiller hagerelaterte spørsmål - plantemannen Morten Kr. Bragdø og jeg svarer | Furulundens hagehjørne


Mottoet for "Furulunden hagehjørne" er: Vi setter biologi før kjemi og sunne planter i fokus.


Litt om oss to som svarer på dine spørsmål
 • Du har sikkert sett plantemannen Morten Kr. Bragdø på God Morgen Norge på TV2. Han med de bløde konsonantane fra det blide sørland.
 • Familien driver Randesund Hagesenter - (Debiogodkjent) - i Kristiansand i 5.generasjon. Der har de studert plantenes ve og vel i flere år enn du og jeg har levd. 
 • Mette - det er jeg som skriver og fotograferer i denne hagebloggen - en kortfattet oversikt om meg finner du her.
Vi ønsker, om mulig, å bistå deg med støtte og hjelp til din hage
 • Her kan du stille spørsmål om det du måtte lure på, undres over eller er uenig i når det gjelder hagens ve og vel.
 • Av og til vil jeg foreslå et tema/ord.  Da fyrer du løs med dine spørsmål, enten her i selve innlegget eller på facebooksiden.
 • Hvor ofte jeg presenterer Furulundens hjørne, og hvilke temaer som presenteres vil du få beskjed om på Facebooksiden: Furulunden.
Første tema


 • Idag er det frøsåing som står på plakaten. Spør i vei :) Vi er her for deg og din hage/balkong. Under her kan du se en video med Morten i frøsåingsmodus.Morten Kr. Bragdø skrev i 2016 - en for mange - etterlengtet bok: Hageboka. Mer om den kan du lese i min anmeldelse av boken.

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.

tirsdag 17. januar 2017

Hvilken staude er dette? | FurulundenJeg er kommet i den alderen hvor jeg synes at nesten alt som forfaller er vakkert (ler). 

Denne stauden er så utrolig kjærkommen når den viser seg fra juli og utover høsten. Ja, helt til frosten kommer for å gi den hvile.

Hvilken staude er dette? Har du den i din hage?


Følg meg gjerne på Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.

søndag 15. januar 2017

Fredriksdal - en temareise i botanikk og historie - Helsingborg | Furulunden


For første gang i mitt liv befant jeg meg på en hagerelatert/botanisk/historisk tur til Skåne i juni 2016, og for en opplevelse. 

Temareiser kan være så mangt. For min del dreier det seg som regel om alt som kan minne om hage, det være seg private som offentlige sådanne.

En av de fine opplevelsene med den tre dagers turen jeg var med på, var å bli guidet gjennom en del av Fredriksdals Friluftsmuseum og Botanisk Trädgård. Den eminente, kunnskapsrike museumssjefen Cecilia Wånge sto for omvisningen.


Mange av de ville vekstene fra den Skånske vegetasjonen har forsvunnet de senere årene. Akkurat som i Norge har bruk av kuntsgjødsel og sprøytemidler i det moderne jordbruket fortrengt vekster som var en naturlig del av landskapet. 


Vi ble geleidet rundt i den botaniske hagen hvor de nennsomt har foredlet og plantet slik at det idag ser ut som om det alltid har vært slik. Det ser altså helt naturlig ut.

Guiden ønsket å vise oss hvordan Skånes landskap så ut i gamle dager. Hver eneste tresort som finnes i Sverige er plantet her og da med det underlandskapet som er naturlig for de aktuelle trærne.  

Flere planter som vokser under trær er spiselige. En slik type underlandskap er ramsløk, som kalles Nordens hvitløk og som gror vilt også her i Norge. 

Den fikk jeg en del av av ei venninne i sommer og har blitt brukt til blant annet å lage kryddersmør av. 


Jeg lot meg villig imponere over den oversiktlige delen med urter og planter som viser noe av de planteartene som Carl von Linné klassifiserte på 1700-tallet. 


Insektshus hadde de også laget i Linnés avdeling. Det er så vakkert og samtidig så nyttig.


Fredriksdals kjøkkenhage er helt unik i sitt mangfold av kulturhistoriske grønnsaker, frukt og rotfrukter

Mye av utvalget her finnes ikke lenger i handelen. Vi har begynt å dyrke dem igjen og nå begynner kunder å etterspørre disse vakre og smakfulle grønnsaksvariantene, sier Cecilia Wånge.


Fredriksdal har også et skattet undervisningtilbud. Her kommer det stadig skoleklasser for å få kunnskap om hvordan man levde i riktig gamle dager.


Herregården fra 1787 fungerer idag som museum.

Dette stedet innbyr til vandring i flere tidsepoker, så er du interessert i gårdsdrift, hage, landskap og historie har du mange opplevelser å glede deg til ved et besøk på Fredriksdal Friluftsmuseum og Botanisk Trädgård.

Jeg kommer tilbake for å vise deg noen bilder og litt historie om Rosariet på Fredriksdal.


Denne turen ble gjort i samarbeid med Visit Sweden.

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.

lørdag 14. januar 2017

Hvordan forvandle et myrområde til en solrik terrasse | FurulundenDa vi bestemte oss for å endre myrområdet mellom boligen og garasjen i 2014, gikk vi for å bygge denne uteplassen om til en terrasse i tre. Det er noe med å ha en terrasse jevnt ned resten av hagen.

Tenk deg å kunne ta seg en hvil i en deilig flukstol (denne er arvet og er fra 1950-tallet), lese en bok (les; hagebok), nippe til en kopp te (laget av hagens eget forråd selvfølgelig, jeg smiler). Ta hagen inn med syn og lukt og kanskje på toppen av det hele, nappe i noen krydderurter du har stående i krukken ved siden av godstolen.


Jeg liker å tenke at jeg kan gå barføtt ut fra stuen og ta inn synsinntrykk og dufter fra en hage hvor hele skapelsesprosessen har blitt til ut fra en drøm. Noe jeg selv har satt ut i livet.

Denne uteplassen her derimot,  har Tor og jeg planlagt sammen, men det er han som skal ha kred for utforming og gjennomføring av den. 


Han holdt på en hel høst, i mørket etter arbeidstid og i helger. Så det sto ikke på arbeidsiver kan du si.  
Så sant vær og temperatur tillater det, så stiger jeg ned på den og kjenner de soloppvarmede terrassebordene  under føttene og nyter både denne uteplassen og  resten av hagen som jeg med et blikk kan skue herfra. Større er ikke hagen skjønner du.


Det ville være hyggelig om du deler noen av dine prosjektopplevelser fra hagen, uteplassen/terrassen eller balkongen din. Vil du det?

Om du ønsker å se hele byggeprossessen, så kan du ta en titt i disse to innleggene her:

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.

torsdag 12. januar 2017

Litt om meg - hageentusiasten | FurulundenJeg heter Mette Gry Larsen. og jeg setter stor pris på at du titter innom bloggsiden min.

Nå kan du lene deg godt tilbake, så skal jeg fortelle deg kortversjonen av min arbeidshistorie etter avsluttet eksamen på videregående skole. Jeg ante ikke hva jeg ønsket å bli, så det første som skjedde, var at min søster ordnet en jobbkontakt. Slik startet jeg på det nyetablerte grønnsakstorget i Drøbak.

Der solgte jeg bananer i lange baner, og det resulterte i at butikkeieren tipset sin nabo om min salgsiver. Selv synes jeg ikke det var det granne vanskelig å selge smakfulle bananer til et publikum som elsket det nye grønnsakstorget.

Den sommerjobben sammen med flere lykkelige sammentreff, var foranliggende årsak til at jeg fikk jobb som meglerassistent i Ås. Jeg valgte etter hvert å studere til å bli eiendomsmegler. I flere år jobbet jeg i Oslo før jeg startet et eget firma i Kristiansand. I 1997 solgte jeg firmaet videre pga egen helsetilstand.

Hagebloggen min, Furulunden, ble opprettet i 2010. På denne viser jeg bilder og skriver små historier om mine hagediller, -opplevelser, -design, -struktur, plantesammensetninger m.m. Innimellom viser jeg også fra andres hager. Det ønsker jeg å dele med deg.

Utover å være sammen med venner og storfamilien min, har jeg også et engasjement i frivillig arbeid.

Ikke nøl med å legge igjen spørsmål eller kommentarer du måtte ha, på sidene mine. Det setter jeg stor pris på.

Så snakkes vi da.

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.

onsdag 11. januar 2017

Er du klar for en ny vår i hagen din? | FurulundenJeg må bare innrømme at her i Furulunden titter jeg ofte lengselsfullt ut av vinduene, og tar meg sågar runder i hagen for å sjekke hva som er på vei.

I høst plantet jeg en anseelig mengde av disse søtnosene, krokus - crocus og jeg kan se at de nysgjerrige har startet å titte opp av jorden. Men det beste er om de venter til været er mer lagelig for den slags blomstring. Heldigvis så ordner de opp i dette selv.Denne narsissen - pappillon blance - har jeg flyttet til nye bed. Den er så utrolig kraftig og frodig, så den kan jeg saktenes glede meg til å se igjen denne våren. Dessuten har jeg plantet noen flere av dem.
Det kribler litt når jeg titter litt fra fjorårets vårebilder. Har du det sånn også eller?

Jeg rakk heldigvis å putte noen ekstra løker av Rutelilje i bedene i høst. Makan til lekker blomst, spør du meg. Og det gjør du vel (smiler).

Grønnsværet er så utrolig vakkert når det starter opp. 

Det er så deilig å titte litt tilbake, hvordan var det egentlig i fjor vår? Hvordan var det hos deg da? Del gjerne dine fjorvårsminner med meg og de andre som følger facebooksiden og bloggen min.

Onsdagshilsen fra Metteutenflette

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.

søndag 8. januar 2017

Hva blomstrer i hagen din akkurat nå? Juleroser - Helleborus | Furulunden
Her pryder julerosen den overbygde terrassen min. Selv om den fryser litt innimellom, regner jeg med å kunne plante den i et bed til våren.

Tenk å kunne glede seg over den i mange år fremover.


Hvis du har plantet en Julerose i hagen din, så ta en titt. kanskje du blir overrasket ved at de står i full blomst hos deg akkurat nå. Her starter den som oftest å blomstre i desember.


Denne planten vokser seg større fra år til år. I år venter jeg spent på om den har frøsådd seg. For en glede det ville være.


Julerose - Helleborus, her i en liten videosnutt som jeg har liggende på Youtube.

Nå er jeg spent på å høre om dine juleroser. er det noen som blomstrer i hagen din akkurat nå?

Søndagshilsen fra Metteutenflette

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram, Twitter, Youtube 

onsdag 4. januar 2017

Storstjerneskjerm - et planteportrett | FurulundenAstrántia májor som den så vakkert heter, ankom Furulunden i forbindelse med tillaging av det andre rektanguære bedet på sensommeren 2014.


Og makan til blomsterglede allerede i de to påfølgende årene siden nyplantingen.

Den finnes i en del fargenyanser i rosa/røde varianter, men her hos oss er det altså den hvite med en anelse rosa som har fått boltreplass.


Hvert år legger den fra seg en del frø, som resulterer i flotte avleggere i flere bed.


De blir fort ganske store - for en glede.

 • storstjerneskjerm liker seg i næringsrik, lett og jevnt fuktig jord i sol til lett skygge og blomstrer gjerne fra juni til august
 • fjerner du visne blomsterstander selvsår den seg ikke
 • stjerneskjerm  kan også brukes til snitt og tørkes
 • i vill tilstand vokser storstjerneskjerm i Mellom- og Sør-Europa
 • herdighetsone 8
Hvilke planer har du for hagen din dette året da? Del det gjerne med meg og alle følgerne her eller på Facebooksiden.

Følg meg gjerne på Facebook og Instagram