onsdag 28. desember 2016

Bli med inn i en hage i harmoni med seg selv og huset den omslutter | Furulunden
Velkommen inni hagen til Kari og Kolbjørn.

Slik ble man ønsket velkommen før Kari og Kolbjørn overtok huset i 2006.
Og du kan bare glede deg til å bli ført gjennom en hage full av overraskelser og dybder.

Hagen er vokst frem etter nøye villethet og planlegging.


Oppetter gavlveggen klatrer pipeholurt langs en spent vaier fra bakkenivå til tak.

Ja, du ser riktig - det er grenverket på planten du ser og som tvinner seg rundt vaieren...


Og den trives virkelig i lett skygge, selv uten veldig mye næringsrik jord rundt røttene.


Jeg kommer til å vise deg flere små detaljer som paret så nennsomt har innlemmet i hagen sin. Så som denne lykten i inngangssonen.


Etter at de overtok eiendommen, fikk de en hagedesigner til å streke opp hovedplanen for hagen.
Siden har de gjort endringer etter eget ønske.

Dette er et delvis skyggeområde langsmed huset ved inngangspartiet hvor marken først er dekket med aviser og duk, deretter elvestein og oppå litt eføy som med årene har dekket hele sitt underlag.


Rust er brukt gjennomgående i hele hagen.


Innganspartiet som går langs gavlveggen på boligen er gruslagt med elvestein og flere lykter og lys-/krukkeholdere i rust.

Jeg snakker ikke om rust på planter altså, så det er bare å senke skuldrene og nyte synet av de mange artige innslagene du vil se når vi  vandrer gjennom hagen.


Her ser du et kjærestepar som holder utkikk til hver sin kant, det skal være usagt hva de ser og oppfatter, men de holder i alle fall på hemmeligheter.


For ti år siden ble boligens inngangsparti presentert slik.


Og området har på disse årene blitt forvandlet til et yndet sted for blant andre barnebarna deres.

Sittegruppen er på omtrent samme sted som på bildet over her, og lekehytta er bygget i furua som ses til høyre i bildet som er tatt før parets overtagelse.


Etter barnebarnas utsagn er dette en hage som passer utmerket for barn, her er det ingen EU-godkjente klatrestativer og husker i grelle farger.

Alt er så passende tilpasset hagens egenart.


Det er flere sitteplasser gjennom hagen, og dette er fruens furtekrok, riktignok ikke så ofte i bruk, men dog sjarmerende.


Ved inngangsdøren til boligen.


Her sto det ei furu som skjermet veldig for lyset inn i stuen, så den ble forkortet, og stammen ble brukt til eføy og noen gøyale figurer fra reiser ekteparet har gjort til Botswana.

Det er gjort plass til mange frukttrær uten at det føles påtrengende, de er dog holdt nede i en akseptabel høyde.

Lille uglemor ser på deg med sitt mest uskyldige blikk, du kan bli sjarmert av sånt.


Fugle-/blomsterbadene er kreert av fruen.


Tingeling vaier ved damkanten.


Det er mange fine stillebener i hagen, som er dandert så fint at de glir helt naturlig inn i miljøene.


Det er laget gangstier som smyger seg innimellom all beplantningen og gjør at man ikke ser hele hagen på en gang.

Noe som alltid er veldig effektfullt.Under en pergola, og med frukttrær og annen beplantning rundt, er dette en lun og beskyttet plett uten innsyn.


Mikroklimaet i hagen er VEL ivaretatt med hekker og annen beplanting i grenseområdene.


En hvileplass hvor det bare er å strekke ut hånden for å forsyne seg med et ferskt, kortreist eple.

Med en peis nær den lune pletten, kan stedet nytes også på litt hustrige ettermiddager og kvelder.

Den avgir god varme.
Her er det et espalier med glass, kreert av Oddveig Stenvig fra Trøndelag.


Til slutt i denne hagevandringen kan du se ut på den vakre og innholdsrike hagen fra en deilig sitteplass i stuen.

Jeg takker for meg til Kari og Kolbjørn som så åpent og ekte viste meg rundt i det de sammen har skapt av en oase de siste 10 årene.

Har du lyst til å se hvordan de har det inne? Bli med videre her da vel!


Følg meg gjerne på Facebook, Instagram, Twitter,

søndag 18. desember 2016

Det er jul i Furulunden - selv uten snø.
Når snøen ikke daler ned, så får vi klare oss med julegaver i betong og einer og barlind som jeg har hentet rett borti skogen her.

Du skulle sett meg på den skogsturen altså. Med krystallsyken, så nærmest krøp og ramlet jeg i ulendt terreng, litt av et syn, men jul skal det bli. 

Du vet sikkert hvordan det er. Vi gir oss ikke så lett når det gjelder å få pyntet opp litt i hagen.


Det har ikke blitt så mye pynt, men når lysene tennes og jeg kan titte ut på terrassen fra verandadøren, så kan jeg kjenne på at jeg fikk det til denne julen også. 

Litt julestemning i Furulunden ble det jammen.


Nå har det vært frost her noen dager, så da er det jo bittelittegranne  hvitt her og der. Det hjelper det. Vi kan jo ikke være storforlangende heller. Det hjelper jo ingenting på ting vi ikke kan gjøre noe med. Ikke sant? 

Så nok en oppmuntring til å slå av på kravene overfor deg selv og nyte noen fine førjulsdager.


Om du har et fint bilde fra ditt uteområde, så del det gjerne med meg.

Følg meg gjerne på FACEBOOK OG INSTAGRAM.

onsdag 7. desember 2016

Hageboka - biologi før kjemi - og sunne planter i fokus!


Du kan være den heldige vinneren av denne fantastiske boken, som står for naturlige hager uten gift. Her er det mye godlynt og morsom inspirasjon som er fortalt som den reneste eventyrboken. Bare at det Morten forteller i boken er sant.

Når Morten Bragdø fra Randesund Hagesenter i Kristiansand kommer med bok, da spisser jeg ørene. Ja, du kan gjerne beskylde meg for å være i overkant pro for alt som kommer fra den byen, men dette er mye mer enn som så altså.

Gled deg til å lese videre. Jeg har humret meg gjennom denne fantastiske boken, som jeg til nå ikke har sett maken til. Jeg er heller ikke ferdig med å lese den, den vil være et oppslagsverk og en påminner for meg i tiden fremover.


"Det er ganske spesielt når Morten inviterer meg med på en tur under jorda, hvor jeg kan se nematoden som var så uheldig idag. Den ble nemlig sittende fast i en sopphyfe som raskt klemte livsgnisten ut av den. Godt og vel inne i rhizosfæren, møter vi mange som spør om de kan hjelpe. Svovel, fosfor eller en skvett nitrogen kanskje?" 

Snakk om tur altså, men det er langt fra noen ferietur, her nedi jorda er det arbeid mellom bakterier, mikroorganismer, mineraler og en bråte andre naturelementer. Og det for å skaffe deg og meg den beste jorda vi kan tenke oss - helt uten giftstoffer.Morten forteller videre: "Dette enorme landet der nede (i jorda altså) som vi oppfatter som jord og stein, er mye større enn det vi har her oppe på overflaten. Det er sinnsykt mange som bor der, og de syns ikke.

De utgjør 90 prosent av alle kjente organismer i hele verden. Det er mellom 10 000 og 50 000 forskjellige arter i en teskje god jord".


Snakk om skaperverk! 

Imponert er et altfor vagt uttrykk, men jeg er rett og slett i manko for en riktig beskrivelse av den rundturen som Morten har tatt meg med på. Og han gjør det for å reinnsette meg i hageverdenen som jeg er så glad i.


Det er ikke til å stikke under en stol at jeg i tillegg til en hageboks innhold også er opptatt av design. Denne boken er så smakfull, både i innhold, design, bilder, hvordan den er inndelt og dens lesbarhet. 

Den er inndelt i 7 herlige kapitler; 
  1. På planters vis
  2. Enklere blir det ikke
  3. Plasser i hagen
  4. Design
  5. Plantene
  6. Miljø
  7. Bakerst i boka
Det er mye jeg ikke vet om hage, jeg er tross alt bare en hageentusiast, men når Morten legger ut i det vide og brede på en så ufattelig morsom måte, så blir jeg rett og slett grepet.

Jeg får sannelig bekreftet at jeg går i riktig retning når jeg ikke ønsker å bruke kunstgjødsel i Furulunden, Jeg kjenner også at jeg vil kompostere enda mer. Jeg vil ikke lenger klippe ned og rydde bort alt det visne i hagen, det skal jammen rufses ned i jorden igjen. På den måten blir lykken ennå større under jorden, og plantene mine kommer nok til å strutte enda bedre enn før.

Gjett om jeg gleder meg til våren, når alt livner til igjen og jeg kan fundere på livet under føttene mine, der jeg vandrer rundt i Furulunden.


Du kan være den heldige vinneren av denne boken.

Gå inn på Furulundens facebookside

  1. Legg igjen en kommentar
  2. Lik dette innlegget.
  3. Lik facebooksiden
Jeg trekker en vinner blant mine følgere lørdag 10.desember 2016 kl. 10.00.  


Følg meg gjerne på FACEBOOK OG INSTAGRAM

søndag 4. desember 2016

Det er advent - også i Furulunden
I år blir det den enkleste varianten av dekorering i Furulunden, hagen i mitt hjerte. 

Jeg har nemlig fått et uønsket besøk av krystallsyken, og den tar det litt tid å bli kvitt. Men advent er det, også her hos meg, den er bare litt mer stille og rolig enn den bruker å være.


Men ett par juleroser har jeg da fått plantet, og det skal ofte ikke mer til heller, med noen kongler og litt mose. 

Mosen får ikke alltid ligge i ro, for jeg har en del skjærer som absolutt skal sjekke om det er noen godsaker nedi der. Så da er det bare å samle mosen og legge den på plass igjen.
Dette Singerbordet som jeg fikk byttet til meg en engang, og senere la en skiferplate på, har jeg glede av til alle årstider. Jeg er jo så glad i grått og svart og jeg synes det passer til det meste av det jeg sysler med i hagen.


Har du fått laget noe som passer til vinteren i hagen eller på balkongen din, så ikke nøl med å legge inn et bilde her hos meg. Alltid hyggelig at andre får hente litt inspirasjon, ikke sant?


Følg meg gjerne på FACEBOOK OG INSTAGRAM.