lørdag 30. november 2013

Pyntet til første søndag i advent i morgen!!

Jeg er nok ikke helt ferdig, men ett adventsarrangement er i alle fall klart!
IMG_1053
IMG_1027
IMG_1025
IMG_1028
IMG_1029
IMG_1035
IMG_1034
IMG_1059
IMG_1064
2013-11-30
Jeg håper du får en fredfull og god advent!
Aller mest ønsker jeg at denne adventstiden skal bringe gode og styrkende dager for min nevø på 13 år og hans foreldre!!

fredag 29. november 2013

Si det med svibler…

…jeg synes det er enkelt å lage vert-/vertinnegaver når det nærmer seg jul.
IMG_1036
Da har jeg ofte vært turer i skogen for å finne materialer som passer til denne årstiden…
IMG_1039
…slik som mose, lerkekvister og  –kongler…
IMG_1038
…og svibler finnes det jo masser av på denne tiden og de er så freshe og står næmest sprengklare i sin iver etter å få vise seg fram…
Kollasjer1
…og de vi skal på besøk til idag, er rett og slett hjertegode, så hva passer vel bedre med denne potta da?
Ha engod fredag som dere kan.
Mette

onsdag 27. november 2013

Juledekorasjoner på løpende bånd…

Når hagelaget i Onsøy får besøk av Linn Lund fra Kreativt Blomsterverksted på Gressvik er det stinn brakke…
IMG_0970
…for hvem vil ikke ha litt inspirasjon til å lage egne juledekorasjoner?
2013-11-26 Hagelaget juledekorasjoner
2013-11-027
På denne stjerna brukte hun kanelstenger, kongler og pyntestjerer sammen med en slags gran.
Den ble pyntet fra begge sider slik at den kan henge i et vindu e.l.
Hun bandt delene sammen med buljongtråd (der lærte jeg noe nytt!).
IMG_0978
IMG_0981
Denne glasslykten skal jeg i gang med i morgen.
Linn brukte myrtetråd, masse myrtetråd (tynn ståltråd, hva man lærer altså) og festet forskjellige materialer som dere ser…
IMG_0983
…og så hadde hun litt buljongtråd til å binde lerkekonglepinnene med.
Denne kan brukes til stearinlys og skal gi et fantastisk skinn gjennom alt av materialer som er brukt her…
IMG_0985
… men oppi denne lykta puttet hun et kjede av ledlys m/batteri og blandet det hele med litt granbar o.l.
Batteriet pakket hun inn med mose og myrtetråd (holdt det åpent der hvor man slår av og på batteriene).
Denne gleder jeg meg til å lage, og ikke minst se resultatet av, med lys i på mørke kvelder.
IMG_0987
Her er det brukt en oasis stjerneform som står i en beholder og så har hun dekket den med mose.
IMG_0991
2013-11-028
Disse vannglassene er jo ypperlig pynt til et dekket bord.
Her kan man jo bruke stettglass eller andre glass man har.
Det Linn nevnte her, er at det er lurt å ha forskjellig høyde på vannstanden i glassene, da blir det litt mer liv i dekorasjonene.
2013-11-27
Denne laget hun også og den var jeg så heldig å vinne.
Det var nemlig sånn at alt hun laget ble loddet ut til inntekt for Hagelaget i Onsøy.
IMG_0996
Man blir jo saktens inspirert av å se dekoratøren og blomsterbinderen i sving så jeg måtte en tur innom henne idag for å kjøpe en liten vertinnegave til en middag jeg skal i dag…
IMG_0999
IMG_1000
…samt en glassvase og litt buljong- og myrtetråd, for i morgen håper jeg å kunne lage glasslykt!!
IMG_1001
2013-11-029
Ikke så vanskelig å la seg inspirere i butikken
Kreativt Blomsterverksted!!

tirsdag 26. november 2013

Hvordan skape engelsk hage i Bergen?

Engelskmannen Chris Collyer og familien, kjøpte et alminnelig endrekkehus i Bergen i 2004 med en tilhørende hageflekk på ca.150 kvm.
Chris 3 (Small)
Han hadde som mål å vise at en liten Bergensrekkehushage kan være vakker,
spennende og innholdsrik, tross utfordringer som skygge, innsyn, nedbør og snegler.
2013-11-26 Engelske hager
Og her ser du hva han har lagt ut på YouTube,
bare følg denne linken her

Det går an – om interessen er stor nok.
Vakkert ikke sant?

mandag 25. november 2013

Julegaver – Nyskapt har både noe for smakens skyld…

 …og noe til nytte og til pynt…
2013-25-016
…og for dem som ikke vet det:
Nyskapt består av en gruppe jenter/damer som kommer sammen året rundt – annenhver torsdag – for enten å skape eller gjenskape fra gammelt til nytt – produkter som så selges 2 ganger hvert år. Enkelte ting er det auksjon på.
Inntektene går til et bistandsprosjekt i Ukraina, (som du kan lese mer om her).
2013-25-012
Babytøfler til å varme små føtter i vinterkulda! Er de ikke nydelige?
2013-25-014
Gode hjemmstrikkede kluter til husholdningen og varme "støvelkanter" til å pynte opp vinterstøvler/gummistøvler.
Et must i vinterkulda!!
2013-04-04 Hage - lysgule narsisser

Hjemmelagde blomster kasser og verktøykasser til de små!
2013-25-013
Mettes urtesalt er både dekorativt og rikt på smak.
Et krydder i hverdagen!
Dette er hjemmelaget av meg og oppskriften finner du her
2013-25-015
En samling merkelapper som vil pryde våre godbiter!
Og søte bokmerker (ypperlig som vertinnegaver).
Puff
Til oppbevaring av skjerf og luer, bamser og dukker, garnnøster eller småtterier - vi har to slike puffer som rommer hva det skulle være!
2013-25-11 Nyskapt1
Denne totalt restaurerte ørelappstolen kan man, hvis man er heldig, kjøpe på semesterets auksjon.
Hele utvalget, som også består av spiselige godsaker blir lagt ut  på Røde Mølle i Fredrikstad lørdag 7. desember og da håper jeg å få tatt noen bilder for å vise dere.
For selve utstillingen  er også severdig for noen og hver!
Så hvis du er i nærhetenikke nøl med å komme innom
8. desember kl. 15.00 
og la deg friste til noen julegaver!!
Mette

søndag 24. november 2013

Det er vakkert langs stranden…

 
 
…selv om ikke solen skinner og det er sommerlig varme…
 
IMG_0908
 
…vannet er klart…
 
IMG_0911
 
…og steinene har fått et ekstra hvitt skimmer på seg…
 
IMG_0909
 
…men sanden er jo den samme, selv om den ser litt kaldere ut nå enn på sommerstid.
 
IMG_0922
 
 
 
IMG_0906
 
Litt rekved fantes langs strendene, det var lavvann i helgen.
Nå lurer jeg på hva jeg kan lage av dette med tid og stunder.
 
IMG_0932
 
Det var skikkelig tåkete i går, men idag skinte solen fra klar himmel, noe vakrere?
Vi skulle stenge hytta for vinteren denne helgen, men det er utsatt til lørdag.
Solen MÅTTE bare nytes til fulle, kunne ikke holde på med alt mulig annet rart enn å være ute i solen.
 
Ønsker dere en så fin uke som mulig!
 
Mette

torsdag 21. november 2013

Kalvestek langstekt i leirgryte!

 

Det sies at kalv er noe av det sunneste, når det gjelder kjøtt altså!! Og mannen har spurt flere ganger  om vi kan ha det til middag uten at jeg har tatt særlig notis av det. Men så har det seg sånn at mannen og jeg har vært på et foredrag med en engelsk jente (hun er norsk, men gift og bosatt i England) angående matintolleranse. Det har nemlig lagt seg salisylateintolleranse i kroppen min og det har nesten vært klin umulig å få noe informasjon eller kunnskap om det i Norge. Så heldig for meg, så kom jeg over denne jenta (kvinnen) som til alt overmål skulle ha et kurs i Skjærviken, ikke så langt fra her vi bor.
 
IMG_0884
 
Der lærte vi om salisylsyre og biogene aminer. Hva det gjør med kroppen når vi har fått intolleranse mot naturlige kjemikalier i kroppen. Heldigvis fortalte indremedisineren jeg går til (for ca. ett år siden) at jeg sansynligvis har intolleranse mot salisylate (salisylsyre). Han hjalp meg til å finne lister på nettet som forteller om mengder salisylate i forskjellig mat, men han kunne ikke fortelle meg hvordan jeg kunne bli frisk med mat og kosttilskudd.  Det nytter nemlig ikke kun å spise salisylatefattig mat, men man må samtidig bygge opp tarmen igjen. Dessuten kan det tyde på at jeg også reagerer på mat med mye biogene aminer i seg. Dette er en lang historie som jeg kan skrive mangt og meget om, men greia er at kalvekjøtt har lite biogene aminer i seg.
 
IMG_0886
 
Så oppskriften er denne:
Jeg har tint steken i kjøleskapet i 2 døgn. 
Mens jeg skjærer opp grønnsaker, setter jeg steken på benken i romtemperatur.
 
IMG_0889
 
Jeg mangler selleri-, persillerot og bredbladet persille, men det kommer oppi senere idag når mannen kommer hjem. Så altså, en gulrot, en purre og en rødløk i tillegg til en halv sellerirot og en persillerot samt litt bredbladet persille som jeg legger oppå steken. Jeg bruker grønnsaker som har lite salisylate i seg.
 
IMG_0890
 
Så setter jeg leirgryta med grønnsaker i kald ovn og skrur ovnen på 140 grader.
Der kan den stå i minimum en halvtime for at ingredienser og gryta blir varm.
 
IMG_0897
 
Imens gnir jeg steken inn med salt og hvit pepper (tåler ikke svart pepper) samt litt av urtesaltet mitt som du finner oppskriften på her
 
IMG_0898
 
…og bruner den på alle sider.
Jeg bruker rapsolje, den er nøytral på smak og dessuten tåler jeg den godt.
Jeg bruker litt bremykt i også, sånn for smakens skyld.
 
IMG_0895
 
Så legger jeg steken oppå grønnsakene og persillen oppå steken, med steketermometer.
Jeg setter ned temperaturen til 65 grader og her står den og godgjør seg i mange timer, kan ta rundt 5 timer!!
Når jeg tar den ut for å hvile, dekker jeg den med aluminiumsfolie for å holde på varmen.
Av skyen som blir i leirgryta lager jeg brun saus (masse god smak i sjyen).
Tar 3 ss bremykt og 3ss siktet spelt i en kjele og rører til det bruner seg.
Sper med kraften og koker opp, vips så er sausen klar. Denne gangen hadde jeg litt bredbladet persille i.
Sausen var nok krydret fra det jeg hadde på steken i gryta.
Hadde litt fløte i på slutten.
Må innrømme at det er første gang jeg lager brun saus på gamlemåten.
Har vanligvis brukt maisenna, men den inneholder utålelige saker, så da så…
 
IMG_0900
 
Bon Appetit!!
 
Hilsen Mette på en ganske alminnelig torsdag!