mandag 21. januar 2013

Brukt - maling - primula - litt vår!!


Da vi flyttet til "ny" bolig i sommer, måtte vi anskaffe oss et nytt kjøkkenbord.
Klaffebordet vi hadde i vår tidligere bolig er plassert på hytta og ville dessuten virke litt voldsomt i det "nye" kjøkkenet"



Jeg må innrømme at jeg gladelig tar en tittinn i bruktboliger som finnes der hvor jeg er på vandring.
Så også da vi var på ferie i Kristiansand.
Shalam har en finfin bruktbutikk, så jeg fikk lirket mannen med meg til denne butikken.
Jeg hadde nemlig det manglende kjøkkenbordet i bakhodet.
Og se hva vi fant - for kr. 350,- (etter pruting) - ble dette bordet stuet inn i bilen for så å være med på turen hjem.
I garasjen i høst ble maling og pensel satt sammen og etter ett strøk med grunning - fytti - litt av en jobb - det er så mange krinelkroker her - og 2 strøk med maling, marakesh i farge...


...så var det klart til herding før det kunne settes inn i kjøkkenet og tas i bruk.
Jeg tenker at det trenger ett strøk til her og der, så er det bra til vårt bruk.
Billig og, etter vår smak, et koselig kjøkkenbord.


Så var det stua da.
Der kunne vi med fordel ha noe "nytt" under vinduet og ellers plassert ved spisestuen.
Tante blå - bruktbutikken til Blå Kors i Fredrikstad - ble saumfart, ja også andre bruktbutikker i byen, og en vakker dag sto det en sjenk fra -60-tallet der og smilte mot meg, og som ville passe perfekt i heimen hos oss.
Utrolig praktisk - med 3 skuffer i underkant og 3 skap - er det plass til bestikk, duker og brikker og stearinlys.


Hadde det vært holdt godt, så hadde jeg nok kanskje beholdt trefargen, teakfinish, men således var det altså ikke.
Så inn i garasjen og frem med maling og pensel igjen.
Og vips!!! så var det klar til bruk.
Det er ikke helt sant at det bare er vips, så er det ferdig.
For det er en jobb som må gjøres for å få det ferdig malt.
Men vi er så fornøyd, tenk kr, 350,- etter pruting (hehe) litt maling...


...så er det brukandes til litt av hvert. Ikke minst til vinterens forsmak på våren, PRIMULA!!
En av de mest fargerike vårblomstene vi har.
Kusymre heter den på norsk.
Den mest populære primula er den storblomstrede Primula vulgaris som finnes i klare, sterke farger.
Plantene må ikke tørke ut, og klarer fint normal stuetemperatur, selv om de liker seg best under 20 grader.
Blomstringen varer sjelden mer enn 2-3 uker.
Setter du primula lyst og svalt etter blomstring, kan den plantes ut i hagen til våren.
Her hos meg skal den få plass i bakhagen, hvor det er vekslende skygge og hvor jeg ønsker meg et litt villt preg.

Mette som ønsker dere en fin uke!!
Posted by Picasa

onsdag 16. januar 2013

Tid for islykter igjen!!

Det startet i førjulen, frosten bet seg fast og vi ønsket å lyse opp litt på utsiden av boligene, og en blogger la ut ideen om å lage islykter i ballonger...



...så har det bare bredt om seg og flere har forsøkt seg.
Denne gangen startet det med en tur på Nille for å kjøpe store ballonger, og jenta som sto bak disken forkynte at dette kunne ikke hun få til...


...jeg forklarte at det er så enkelt som bare det, og lovte henne at jeg skulle lage et nytt innlegg på bloggen for å vise hvordan det gjøres...



...og når Anne på Moseplassen har laget en kjempefin video om den hele og fulle fremgangsmåte...


...så er det bare å titte innom bloggen hennes her ...


...og sette i gang.
Det er enkelt å få til og det blir så fin pynt til glede for deg selv når du titter ut av vinduet, og kan hende er det noen forbipasserende som kan glede seg over lyset i mørket også.




Det er dessverre ikke så mye snø at sparken kan tas i bruk, så den får gjøre nytten i et stilleben!!


Tro ikke at du ikke får det til.
Du kommer til å bli både overrasket og glad når det vellykkede forsøket er gjennomført :)...


...og frosten, ja den ser ut til å omgi oss ennå en stund!!
Posted by Picasa

Hvit plante og levende lys i mørketiden


 
Posted by Picasa

torsdag 10. januar 2013

Jeg slår et slag for purpursolhatt!!

Denne vakre og sterke planten som blomstrer fra sensommer til høst, ja gjerne helt til frosten ankommer.
Det startet med at jeg fikk noen frø av min nesteldste søster, Grete, puttet dem i litt såjord på vinteren, satte dem ut, for staudefrø skal helst ha litt vinter å kulde på seg for å spire...



...og samme vår tittet det frem noen spirer, gleden var fullendt, nesten...


...for fullendt er det jo ikke før den viser seg med blomster.
Dette er virkelig en plante som er verdt å ha i hagen dersom man liker den selvfølgelig.
I tillegg til at den er vakker, brukes den som middel mot forkjølelse, men der tror jeg jammen meg jeg vil anbefale å kjøpe ferdig produkt fremfor å eksprimintere på egen hånd med mindre du har erfaringer med tiilaging som du vil dele med oss i en kommentar.


Man må ha litt tålmodighet med denne da jeg tror jeg måtte vente til året etter frøsåing til jeg fikk noen blomster på planten.
Som du ser av bildet er den veldig annerledes i knopp enn som utsprunget.
Ganske unnselig, nesten så man ikke tror at det kan blir så flott i utsprunget tilstand.


Jeg er så betatt at jeg vet at jeg må ha mange av denne arten i hagen min (vår).
Og "knotten" i midten er også ganske fin etter at kronbladene har gitt seg om høsten.
Skulle man være så heldig at man får mange planter av frøene man sår og ikke trenger alle, er det alltid en i familien, en nabo eller venn som vil ha en plante.
Hyggelig å gi bort i vertinnegave også (til en som er glad i haging da).


Til sist, men absolutt ikke minst, er den en sommerfuglmagnet.
Og det er jo så vakkert når sommerfuglene (eller fjärild som de så vakkert heter på svensk) svinser rundt og liksom ikke vil sette seg på planten riktig ennå, for som å spare på godisen littegrann...
Jeg er solgt for denne fargeglade og staute planten!!
Posted by Picasa

tirsdag 8. januar 2013

Fra kjøkkenhagen til hjemmelaget knekkebrød uten mel!!





Ikke fra min kjøkkenhage riktignok, men solsikkefrø, linfrø m.m. fra hagen i alle fall!!


Og her har du oppskriften:
200 g solsikkekjerner
1 dl linfrø (50g)
1 dl sesamfrø (50g)
2.25 dl kruskakli/havrekli//havregryn/hirseflak (en eller flere av delene)
2 ss fiberhusk (fås i helsekostbutikker)
1 ts salt
1 ts søtt, f.eks. honning/sukrin e.l.
5 dl varmt vann


Rør sammen deigen, la stå i ca. 10 minutter.
Smør utover 2 plater kledd med bakapapir.
Rute opp knekkebrødene, jeg anebefaler å rute opp med slikkepott og lage ca. 1/4 cm avstand mellom knekkebrødene, da blir de lette å ta fra hverandre.


Stek begge platene samtidig i varmluft, 160 g, i 1 time og 10 minutter (på 140 g ved nederste rille som vanlig ovn).
La platene bytte plass to ganger underveis og snu dem med forsiden inn.


Legges på rist.
Oppbevar i kakkeboks.


Ikke alle rakk å komme i kakeboksen her idag.
Det passet med knekkebrød til lunsj.

Noen ekstra tips: Dersom knekkebrødene ikke er helt sprø når steketiden er over, la dem stå i ovnen etter at du har skrudd den av, eventuelt med en liten gløtt på døren.
Jeg bytter litt om på ingrediensene fordi jeg bl.a. ikke kan ha sesamfrø og hvetekli.
Du kan bare prøve deg fram!!

Knasende godt!!
En vanlig tirsdagshilsen fra Mette
Posted by Picasa

mandag 7. januar 2013

Hageplanlegging i godstolen i år igjen - dog i en "ny" hage!!





Og jeg aner ikke hvordan jeg skal begynne med det feltet jeg ønsker å utvikle.
Det er saktens mye å ta seg til kun ved å vedlikeholde samt å renske opp i ugress mellom all den fine belegningssteinen, men jeg har noen tanker om at jeg ønsker å gjøre utearealet litt mer skjermet for innsyn, ja, sånn koselig skjerming altså.
Jeg tåler at folk ser inn i hagen, men det er også veldig hyggelig når man kan beplante slik at både vi på innsiden og "de der ute" kan nye det de ser... hvis du forstår...?!
For man blir jo aldri ferdig med en hage - i alle fall ikke sånne hagere som oss!!
Posted by Picasa

søndag 6. januar 2013

Julerose - Helleborus



Den er virkelig vakker når den kommer i en sammenplanting - eller i ensom majestet, men min erfaring er at den ikke holder veldig lenge innomhus.
Ikke for det, denne holder ennå, men så fort den skranter får jeg klippe litt på den og sette den i garasjen til det passer å grave den ned i hagen.
Jeg har skrevet om denne vakre rosen tidligere, som du ser hvis du klikker her.
Det er fra vår forrige hage, som slettes ikke er i vår regi lenger.
Her vises den både i krukke og ute i blomsterbedet, på full fart ut i blomst - og vi snakker om desember altså, 2011.
Den er ikke veldig frossen av seg, denne "vakreste" som jeg gjerne vil ha en del av i hagen fremover.
Den frøsår seg lett, men det tar litt tid før disse små frøplantene kommer i blomst.
Det er bare om å gjøre å ikke luke bort de små avleggerne i våriveren.
Posted by Picasa

tirsdag 1. januar 2013

Godt nytt år fra rødt - oransje - rosa!!



Fra julens røde fargeinnslag som kan stå for varme, lidenskap, kjærlighet og som kan anvendes i handling og tillit for å følge drømmene dine.


Oransje fra nyttårsaftenens selskapsbord - forskjellige kalde og varme retter fra havet.
Fargen kan stå for entusiasme, kraft, vitalitet, kreativitet, solvarme og nysgjerrighet.
Anvendes til å skape mer engasjement, mer kreativitet.


Rosa  står for beroligende, selvtillit, kjærlighet.
Anvendes for å roe ned følelsene, til avslapning!

Farger som betyrutrolig mye for oss hagere.
Hvor forskjellige vi er og hvor uendelig variert hagene kan fremstå.
Hvor sant det er at farger er utrolig subjektivt hva smak angår.
Det blir spennende å følge dere inn i det nye året 2013.
Mon tro hvilke farger og uttrykk som vil prege hagebloggene fremover.
For ikke å nevne planters former som også er så viktig for å si noe om hva vi ønsker skal prege akkurat min eller din hage!!
Ønsker dere alle et velsignet nytt år med mange spennende muligheter!! 
Posted by Picasa