søndag 13. oktober 2013

Hjemmelaget urtesalt!!

Med salisylateintolleranse (konserveringsmiddel) er det mangt og meget jeg ikke lenger tåler å spise, så som mye forskjellige krydder, grønnsaker, frukt o.l. i tillegg til alle kunstige konserveringsmidler. 
Da er det bare å finne ut hva man tåler, og starte med å lage det meste av maten fra bunnen av…
IMG_0540
… og jeg har savnet urtesalt med smak av mer enn salt;
Så da skrider man til verket og tar frem pepperrot (fra egen pallekarmsdyrking), en potte med bladpersille, sellerirot, gulrot, litt løk og litt gressløk.
Jeg brukte foodprossesoren og hakket ingrediensene skikkelig, hadde i grovt salt til slutt og spredte det tynt utover en bakeplate med bakepapir og satte det i ovnevn.
50 grader, varmluft og med vekselvis lukket og en liten glippe på ovnsdøren.
IMG_0544
Det måtte stå i mange timer i ovnen før det var skikkelig tørt.
 Etter tørking (det blir temmelig hardt), tok jeg det en omgang til i foodprossesoren.
Jeg brukte et litt for hardt salt, så jeg måtte knuse det med morter selv etter ovennevnte behandling.
Altså en annen sort havsalt neste gang, men jeg skal ikke bruke det dyre og elskelige maldonsaltet.
Dessuten skal jeg prøve å lage et urtesalt med koriander i - for det tåler jeg også!!
IMG_0637
Så helte jeg det over på et godt, gammelt “Norgesglass”.
I og med at jeg ikke har brukt noen typer tilsettingsstoffer (som f.eks. antiklumpemiddel), må man riste litt på det hver gang man skal ha en dose, men det gjør vel ingen ting når man ved å unngå nettopp disse kunstige eller naturlige konserveringsmidlene, slipper utslett og kløe (glad jente jeg da)!!
IMG_0636
Ikke vanskelig å lage og deilig på smak!!
Søndagshilsen fra Mette i Furulunden!!

2 kommentarer:

  1. Hei! Dette er kjempespennende. Det er veldig greit å vite hva slags salt man får i seg . Sannsynligvis altfor mye.
    Rene kokebokbilder, flotte. Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Så fin kommentar!! Blir glad av sånt!!

      Slett